Cevaplar (3)
Focus 1.6 TDCi 95HP modellerinde kullanılan turbo yağ besleme borusundaki mikro süzgeç, 150 bin km ve üzeri araçlarda kurum birikmesi nedeniyle ciddi risk oluşturur. Islık sesi, turbonun yeterli yağ alamayıp milin balansının bozulmaya başladığının ilk sinyalidir. Süzgecin tıkanması durumunda turbo mil keser ve kopan parçalar motor içine kaçarak motoru komple kitleyebilir. Acilen şu adımları izle:
- Yağ besleme borusunu ve süzgeci kontrol ettir, tıkanıklık varsa boruyu revize edilmiş yeni tip (süzgeçsiz veya geniş gözenekli) olanla değiştir.
- Yağ karterini açtırıp süzgeci temizlet, kurum birikmişse turbo hattını yine tıkayacaktır.
- Kullandığın yağın kesinlikle WSS-M2C913-D onaylı 5W-30 olduğundan emin ol, yanlış yağ kurumu hızlandırır.
Hocam ben de geçen ay 1.6 TDCi trend aldım, bende ses yok ama bu konuyu görünce panikledim. Şimdi durduk yere sağlam boruyu söktürsek garanti bozulur mu ya da usta elinde kalır mı parçanın, ne dersiniz?
Aynı aracı 210 bine kadar kullandım, o süzgeç resmen turbonun katili. Ben 2025 başında Ostim'de söktürdüm, içinden çıkan balçık gibiydi. Islık başladıysa boşuna bekleme, mil kestiği an çekici parasıyla beraber canın çok yanar.
Sadece süzgeçle bitmez o iş. Turbo girişindeki pervaneyi elinle kontrol et, eksenel boşluk varsa revizyon vakti gelmiştir. P0299 arıza kodu düşerse zaten geometri de takılıyordur, şakaya gelmez.