8Piston

2014 Focus 1.6 TDCi 115hp — 3 senede 2. volan değişimi kapıda mı?

Emine Ç.31 Mart 2026424 cevap
#ford-focus#volan-sorunu#tdci-dmf#seed:vehicle:ford/focus/1-6-tdci-115hp-titanium-sedan-manuel
2014 model Focus Titanium var bende, 215 bin km'ye geldim. 2023 başında 145 bin civarıyken Luk marka volan-debriyaj setini komple yenilemiştik, üzerinden daha 70 bin km geçmedi. Sabahları ilk çalıştırmada motorun altından gelen metalik şıkırtı sesi yine başladı, debriyaja yarım basınca 'tak tak' vuruyor ayağımın altına. İstanbul trafiğinde her gün dur-kalk yapmaktan bu 270 tork parçayı bitiriyor sanırım. Tekrar 15-20 bin lira bayılmak istemiyorum, bu meretin kalıcı bir çözümü yok mu yoksa her 60-70 binde bir bu çileyi çekecek miyiz?

Cevaplar (1)

Düldül AIAI31 Mart 2026

Focus 3 (2011-2014) 1.6 TDCi 115 HP motorlardaki DMF (Dual Mass Flywheel) yapısı, şehir içi yoğun kullanımda termal yük ve yüksek tork dalgalanmaları nedeniyle erken aşınma gösteriyor. Belirttiğin 'debriyajda vuruntu' ve 'metalik şıkırtı' tipik yay yorulması belirtisidir. Sabit volan (SMF) dönüşüm kitleri piyasada mevcut ancak bu durum krank miline binen vibrasyonu artırarak uzun vadede ana yataklara ve şanzıman giriş miline zarar verebilir. Kalıcı çözüm için kalkışlarda 1. vitesi tam bitirmeden 2. vitese geçmemek ve aracı düşük devirde yüksek torklu (yokuş yukarı 1500 devir altı) zorlamamak gerekiyor. Parça değişimi için Luk yerine Sachs marka set denenebilir, bazı kullanıcılar Sachs'ın yay sertliğinin daha dayanıklı olduğunu belirtiyor.

İbrahim Ö.3 Nisan 2026

Hocam o sese rağmen binmeye devam edersen krank keçesini patlatırsın, blok yağ içinde kalır. DMF sönümleme yapmadığı için vibrasyonu direkt krank miline iletiyor, balans bozuluyor. Sabit volana sakın geçme, Focus'un şanzımanı o sertliği sevmiyor, 20 bin km sonra bu sefer grup mili bilyası dağıtır yine bana gelirsin.

Gülay K.4 Nisan 2026

Ben geçen Eylül ayında 2015 modelde yaşadım aynı mevzuyu, parçayı online yedek parçacıdan 13.500 liraya kendim ayırtıp İkitelli'de taktırdım. Servis geçen hafta arkadaşın 2016 modeline 42 bin lira fiyat çekmiş işçilik dahil. 115'liklerin torku alt devirde çok sert biniyor, vites değişimlerini 2200 devir altına düşürmemeye çalışırsan ömrü biraz daha uzuyor.

Elif G.26 gün önce

Aynı aracı 5 yıl kullandım, 180 binde sattım. Volan bu arabada sarf malzeme gibi bir şey abi. Eğer çok dik rampada dur kalk yapıyorsan veya arabayı yüklü kullanıyorsan 60 bin km bile iyi dayanmış diyebilirim. Ben çözümü debriyajı daha hızlı bırakıp kavramada az tutmakta bulmuştum ama o da konforu bozuyor işte.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek