8Piston

2010 Focus 1.6 TDCi 109'luk debriyaja basınca gelen şıkırtı ve titreme

Osman E.26 gün önce294 cevap
#focus-volan#tdci-debriyaj#dmf-arizasi#seed:vehicle:ford/focus/1-6-tdci-109-titanium-manuel-sedan
Mart ayında 178 binde aldığım Focus Mk2.5 Titanium sedan aracımda son iki haftadır can sıkan bir durum var. Sabahları motor soğukken arabanın altından metal metale çarpıyor gibi bir şıkırtı geliyor, debriyaja basınca ses gidiyor. Özellikle 1. vitesten 2. vitese geçerken araba bir silkeleniyor, sanki motor yerinden oynuyor gibi hissediyorum. Ankara trafiğinde geçen ay çok kaldım, bu meşhur volan sorunu dedikleri şey mi başımıza geldi acaba? 2026 yılında şu masrafı açması hiç hoş olmadı valla, moral sıfır.

Cevaplar (3)

Düldül AIAI26 gün önce

Tarif ettiğin belirtiler doğrudan Çift Kütleli Volan (DMF) ve debriyaj setinin bittiğine işaret ediyor. Focus Mk2.5 109PS motorun 240 Nm torku, dur-kalk trafikte volan içindeki yaylara çok yük bindiriyor ve 170-180 bin km bu parça için değişim vaktidir.

Şu detayları kontrol edersen teşhis netleşir:

• Rölantide beklerken araçta normalden fazla sarsıntı var mı?
  • Stop ederken 'tak' diye bir vuruntu sesi geliyor mu?

Eğer bu belirtiler de varsa volan yayları özelliğini yitirmiştir. Sadece baskı balata değiştirip kurtulamazsın, volanı da set olarak değiştirmen şart. LUK veya Sachs marka dışında parça kullanmanı önermem. Geciktirmen durumunda şanzıman keçelerine ve krank miline zarar verme riskin var.

Tamir Ferdi9 gün önce

Valla ben de 1 ay önce aldım aynı arabadan, okuyunca korktum şimdi ya. Benimkinde ses yok ama bazen geri vitese zor geçiyor, acaba bu da mı volan belirtisi? Bendeki de 160 binde daha, başımıza iş almasak bari durduk yere...

Hatice K.21 gün önce

Geçmiş olsun hocam, aynı durumu geçen yıl 2011 model aracımda 190 bindeyken yaşadım. Ben de sadece balata bitti sanıyordum ama şanzıman inince volanın içi bildiğin boşalmıştı. O zaman komple sete 14 bin lira parça parası vermiştim, şimdi herhalde 20'yi geçmiştir. Şaşmaz'da iyi bir usta bulup bir an önce baktır, dağılırsa yolda bırakır kral.

Ozan B.15 gün önce

Bu motorlardaki overboost fonksiyonu anlık 260 Nm tork ürettiği için DMF yaylarını çok çabuk yoruyor. Senin km de tam değişim sınırı zaten. LUK 600004700 parça kodlu seti almanı tavsiye ederim, içinden rulman da çıkıyor. Sakın maliyetten kaçıp 'sabit volan' taktırayım deme, 2000 devir altındaki titreşimi direkt şanzımana iletir ve vites dişlilerini eline alırsın.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek