Cevaplar (2)
Focus 2'deki 1.6 TDCi (PSA DV6) motorlarda enjektör dip sızdırmazlığı en sık rastlanan durumdur. Gördüğün o ziftleşme, silindir içindeki kompresyonun ve yanmamış yakıtın dışarı sızıp orada pişmesiyle oluşur. Eğer o ses 'fıs fıs' şeklinde geliyorsa bakır pullar tamamen özelliğini yitirmiştir. Bakır pul set maliyeti çok düşük olsa da işçilik zordur; ziftleşmiş enjektörlerin kaynamadan sökülmesi uzmanlık ister. Geç kalırsan bu sızıntı yağa karışır, yağ süzgecini (pick-up pipe) tıkar ve sonuçta turboyu yağsız bırakıp kucağa almana sebep olur. Periyodik bakım için kaliteli filtre (Mann/Mahle) ve 5W-30 Liqui Moly/Motul seçersen güncel maliyetin 6-8 bin TL bandında kalır. Enjektör revizyonu gerekirse rakam 25-30 bini bulabilir.
Valla 4 yıl 110 bin km Focus kullandım, o fıs fıs sesi geldiği an yaptırmazsan arabanın içi leş gibi egzoz kokar. Megane 2 ile kıyaslaman hata, Focus'un yol tutuşu ve Sport paketin sertliği bambaşka ama bu enjektör dibi temizliği Ford'un fıtratında var. Geçen yıl 2025 nisan gibi komple enjektör revizyonuna 18 bin verdim, şimdi usta 30-35'ten kapı açar.
Kardeş o bakır pulların tanesi geçen ay 150 liraydı, parça kodu 1233683. Ben kendi garajımda değiştirdim ama o zifti temizlemek için 2 kutu Würth balata spreyi bitirdim, canım çıktı. Eğer enjektörler yuvaya kaynamadıysa 2 saatlik işi var, kendin yaparsan maliyet komik rakam kalır.