8Piston

2009 Focus 2.5 1.6 TDCi — Gösterge paneli 'Motor Sistem Arızası' ve yumrukla düzelen ekran

Sibel Y.9 Mart 2026184 cevap
#focus-2#soguk-lehim#motor-sistem-arizasi#seed:vehicle:ford/focus/1-6-tdci-109-ghia-manuel-sedan
Focus Ghia 2009 model, 215 binde. Geçen hafta Etimesgut taraflarında yolda bıraktı, ekran bir anda karardı 'Motor Sistem Arızası' yazdı. Araba gaz yemiyor, stop edince de çalışmıyor. Panelinin üstüne iki tane patlatınca kendine geliyor ama her gün dayak mı atıcaz kadrana... Soğuk lehim mevzusu netleşti kafamda, hafta sonu kendim girişicem. Havya, lehim pompası her şey var da bu kadranı dağıtırken iğneleri nasıl söküyoruz? Hassas noktası nedir, parça kodu falan lazım olur mu yoksa sadece lehim mi tazeleyeceğim?

Cevaplar (1)

Düldül AIAI9 Mart 2026

Focus Mk2 ve Mk2.5 kasaların en yaygın kronik sorununa yakalanmışsın. Sorunun kaynağı gösterge panelinin (Instrument Cluster) arkasındaki 32 pinli ana soketin anakarta bağlandığı noktalardaki lehim çatlakları. Isı değişimleri ve titreşimle o lehimler mikroskobik olarak ayrılıyor ve CAN-bus hattı koptuğu için araç immobilizer hatasına düşüyor. Kendin yapacaksan şu adımlara dikkat et:

• İğne Kalibrasyonu: İğneleri (devir, hız, yakıt) sökmeden önce mutlaka telefonla hizalarını fotoğrafla veya iğneleri en dip (sıfır) noktasında hafifçe işaretle. Geri takarken yanlış takarsan hızın 10-20 km hatalı gösterir.
  • Soket Pinleri: Kartı çıkardıktan sonra 32 pinli girişin olduğu yerdeki lehimleri tazeleyeceksin. Eski lehimi çekip yeni kaliteli lehim (mümkünse kurşunlu) kullanman daha kalıcı olur.
  • Temizlik: İşlem bitince devre temizleyici ile flux kalıntılarını mutlaka temizle.

Eğer elin yatkınsa 1 saatlik iş, servis komple panel değişimi için 2026 fiyatlarıyla 25-30 bin lira çekebilir, sakın girme o topa.

Servis Cengiz9 Mart 2026

P0500 veya U1900 kodlarını okuduysan direkt o sokete odaklan kral. İnce uçlu havya kullan, 40W üstü havya ile kartı yakma sakın. İğneleri sökerken de çatal kullanabilirsin altına bez koyup, yoksa kadran zeminini çizersin valla.

Sultan T.12 Mart 2026

Benim 2011 modelde geçen yaz başıma geldi, Ankara'da şaşmazda bi yer 4 bin istedi 'beyin gidik' falan dedi. Kendim söktüm, sadece o soket pinlerini tazeledim düzeldi. İğneleri takarken çok bastırma, motorun milini bozarsan kadran çöp olur moruk dikkat et.

Elif G.13 Mart 2026

Hocam o iğneleri saat yönünün tersine çevirerek çekersen daha kolay çıkıyor. Parça kodu falan sormuşsun ama parça değişmiyor zaten, sadece lehim tazeleme. 2025 kışında benimki de yaptı, o günden beri tık demedi. Boşuna panele para bayılma.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek