Cevaplar (4)
1.6 TDCi (DV6) motorlarda bahsettiğin turbo yağ besleme borusu içerisindeki mikro süzgeç, zamanla yağdaki kurum birikintileriyle tıkanarak turbonun ihtiyacı olan yağ akışını keser. Bu durum özellikle yüksek devirli kullanımlarda milin aşırı ısınmasına ve sonunda kırılmasına (mil kesme) yol açar. Çözüm için şu adımlar kritiktir:
- Süzgeç İptali: Birçok usta bu süzgeci tamamen çıkarıp boruyu doğrudan bağlamayı önerir; bu, yağ akışını garantiye alır ancak yağın çok temiz olmasını gerektirir.
- Modifiye Boru: Süzgeçsiz veya daha geniş çaplı yeni nesil yağlama borularıyla değişim yapılabilir.
- Yağ Değişim Aralığı: Bu motorlarda 15 bin km periyodu çok uzundur. Turbo sağlığı için her 8-10 bin km'de bir kaliteli tam sentetik yağ (5W-30) ve orijinal filtre kullanmalısın.
Eğer turbodan ıslık sesi veya alt devirlerde cansızlık almıyorsan, bir sonraki bakımda o boruyu ve süzgeci kontrol ettirip temizletmen veya süzgeci iptal ettirmen seni büyük masraftan kurtaracaktır.
Hocam 2010 modelini 240 bin km kullandım, o süzgeç tam bir saatli bomba. Ben 160 binde turboyu öttürdüm, 2025 başında revizyona 12 bin lira bayıldım usta o zaman süzgeci direkt iptal etti. Süzgeci söktür, yağını da 8 binde bir değiştir kafan rahat olsun, yoksa o mil koptuğu an motorun içine parça çekme riski bile var.
Borunun parça kodu 1479839, internette 900-1100 lira bandında bulursun. Kendin değiştireceksen karteri de söküp içindeki süzgeci (oil pick-up) temizlemen lazım çünkü asıl pislik oradan gelip o küçük filtreyi tıkıyor. Sadece borudaki süzgeci iptal etmek yetmez, karter temizliği şart moruk.
Sorun aslında PSA grubunun bu motor için tasarladığı yağlama döngüsündeki dar toleranslardan kaynaklanıyor. Turbo besleme hattındaki o filtre 100 mikron seviyesinde filtrasyon yapıyor, yağ kalitesi düştüğü an sludge (balçık) oluşumu filtreyi tıkıyor. Süzgeci iptal edeceksen yağ filtrasyon performansını artırmak için sadece orijinal Ford (FoMoCo) veya Purflux filtre kullanmanı öneririm.