Cevaplar (2)
Ford Focus Mk4 kasalarda B-sütunu tıkırtısı genellikle emniyet kemeri yükseklik ayar mekanizmasındaki metal rayın plastik gövdeye çarpmasından kaynaklanıyor. Sökmek için önce kapı fitillerini o bölgeden kurtarıp alt trim parçasını kendinize çekerek çıkarmanız, ardından üst trimdeki gizli tırnakları boşa çıkarmanız gerekiyor. Mekanizmanın arkasındaki boşluğa yüksek yoğunluklu sünger veya Tesa bez bant uygulaması kesin çözüm sağlar. Eğer mekanizma aşındıysa güncel parça kodu JX7B-A61295-AB olarak geçiyor. Sökerken B sütunundaki hava yastığı (curtain airbag) fişlerine ve kablolarına müdahale etmemeye dikkat etmelisin, aksi halde airbag hatası alabilirsin. Trim sökme aparatın (trim removal tool) yoksa sert plastik bir spatula kullanman çizikleri önler.
Ford'un bu Mk4 trim kalitesi gerçekten şaşırtıcı, malzeme genleşme katsayılarını mı yanlış hesapladılar nedir. Benzer bir durumu İngiltere forumlarında 'B-pillar rattle' başlığıyla çok tartışıyorlar, oradaki teknik bültende (TSB) plastik birleşim yerlerine özel bir teflon gres sürülmesi önerilmişti. Parça değiştirmek yerine temas noktalarına 1mm'lik keçe koyman daha kalıcı olur hocam.
Valla ben de 3 ay önce aldım arabayı, aynı ses bende de var ama garantiden çıkarım diye korkuyorum. Kendimiz sökünce servis bir şey der mi? 123 beygir araba ama tıkırtıdan motor sesini duyamaz olduk, can sıkıcı gerçekten.
Aynı sorunu 2022 model aracımda geçen yaz çözdüm usta. Olay sadece o plastik kapakta değil, kemerin içindeki o metal kızak çok gevşek duruyor. Ben 40 liraya aldığım bitüself parçasını o rayın arkasına yapıştırdım, ses falan kalmadı. Sökerken o 'Airbag' yazan küçük plastik kapağın altında vida yok sakın kanırtma, o kapak sadece süs; bütün trim tırnaklı.