Cevaplar (3)
Focus 1.5 EcoBoost üzerindeki 6F35 şanzımanda 2-3 geçişindeki devir yükselmesi tipik bir basınç regülasyon sorunudur. Valf gövdesine girmeden önce TCM (Şanzıman Kontrol Modülü) yazılımının güncel olduğundan emin olmalısın; 2025 başlarında çıkan son kalibrasyon bu vuruntuyu ciddi oranda optimize ediyor. DIY müdahale yapacaksan şunlara dikkat et:
- Valf gövdesi kapak cıvataları 10 Nm, gövdenin şanzımana bağlantı cıvataları ise 8-12 Nm torkla sıkılmalıdır. Fazlası alüminyum bloğu çatlatır.
- SSA (Shift Solenoid A) ve VFS (Variable Force Solenoid) grubunu set olarak değiştirmen daha sağlıklı olur.
- Yağ seviyesi kontrolünü motor çalışırken ve şanzıman yağı tam 85-95 derece arasındayken yapmalısın. 100 ml eksik yağ bile bu 'flare' sorununu tetikler.
- Parça kodu olarak '1014101' veya güncel '7T4Z-7G383-BA' serisini kontrol etmelisin.
Hocam o valf gövdesini indirdiğinde separator plate üzerindeki contaları kesin kontrol et, genelde 80-90 bin bandında sertleşip basınç kaçırmaya başlıyorlar. Selenoidleri ölçmeden takma, bazen sıfır parçada bile direnç farkı çıkıyor. Ankara Şaşmaz'da geçen yıl benzer bir 2017 modelde selenoidle çözemedik, mecburen komple valf gövdesi revizyonuna gittik.
Shift flare olayı 6F35'te sadece selenoid kaynaklı olmayabiliyor, 'accumulator piston' dediğimiz parçaların o-ringleri aşındıysa da basınç düşer. TSB 16-0044 nolu teknik bülteni incelemeni öneririm, orada spesifik bir tork sırası ve temizlik prosedürü var. DIY yapacaksan mutlaka tork anahtarı kullan, el kararı bu şanzımanda çok riskli.
Valla aynı dertten 2019 model aracımda muzdariptim, 2 yıl önce 65 bindeyken yaşadım. Ben direkt selenoid setini yurt dışından getirtip dışarıda bir ustaya taktırdım, 12 bin lira gibi bir rakama mal olmuştu o zaman. Yazılım adaptasyonu yapmadan vitesler düzelmiyor, montaj bitince servise gidip bi adaptasyon yükletmen şart.