Cevaplar (3)
Anlattığın durum tam olarak Oil Dilution yani yağa yakıt karışması problemi. 1.3 Multijet motorlarda, özellikle senin gibi kısa mesafe ve dur-kalk trafiğinde kullananlarda DPF (Dizel Partikül Filtresi) temizlik işlemini bitiremiyor. Sistem temizlik için ekstra mazot püskürtüyor, devir düşük ve motor soğuk kalınca bu mazot yanmadan segmanların arasından süzülüp kartere iniyor. Bu durum yağın yağlama özelliğini (viskozitesini) bozduğu için yatak sarma riskini artırır. Şu an yapman gerekenler:
- Yağı ve filtreyi vakit kaybetmeden değiştir, o yağ artık özelliğini yitirdi.
- Aracı haftada en az bir kez 2500-3000 devir bandında 20 dakika çevre yolunda sürerek rejenerasyonun tamamlanmasını sağla.
- Yağ seviyesini 2 haftada bir kontrol etmeye devam et.
Sorun tamamen post-injection stratejisiyle alakalı. Ecu, DPF sıcaklığını artırmak için egzoz zamanlamasında yakıt gönderiyor, silindir cidarları soğuk olduğu için 'wall wetting' oluşuyor ve yakıt yağ kanalına sızıyor. OBD2 cihazı alıp DPF doluluk oranını %80 üzerine çıkınca uzun yola çıkarsan bu sorunu minimize edersin, TIS dökümanlarında da kısa mesafe uyarısı var zaten.
Hocam aynı mevzu benim 2022 Egea'da da var, kronik bu durum. Ben Ankara trafiğinde sabah akşam 5 km gidiyorum, araba daha ısınmadan stop ediyorum. Çözümü 6-7 binde bir yağ değiştirerek buldum, geçen ay 1800 liraya Opet Fulmax koydurup geçtim, motoru riske atmaya değmez.
Yağ seviyesi yükseldiyse hemen boşalt o yağı. Mazot karışmış yağ turbo milini bile keser, masrafın 50 bini bulur. Egea iyidir hoştur ama kısa mesafe kullanacaksan yağı 5 binde bir atacaksın, başka çaresi yok.