Cevaplar (2)
E92 M3 platformunda S65 motorun ısısı ABS modülünün konumlandığı yere çok yakın olduğu için fırça motorunun kilitlenmesi veya valf sızıntıları çok yaygın. Yetkili servis komple DSC modül değişimi dayatır, 2026 güncel parça fiyatlarıyla bu işlem 160-200 bin TL bandını bulabilir. Ancak Bosch yapımı bu üniteler için fırça ve valf değişimini içeren revizyon işlemleri mümkün. İşlem şu adımları içermeli:
- Hidrolik Ünite Revizyonu: Fırçaların değişimi ve valf bloklarının temizlenmesi.
- Sistem Kalibrasyonu: İşlem sonrası ISTA/D üzerinden DSC sensörlerinin ve direksiyon açı sensörünün sıfırlanması.
- Fren Hidroliği Değişimi: Sistemin havasının 'bleeding mode' ile tam alınması.
Alıcıya bunu 'kronik sorunu giderildi' şeklinde faturalı sunman, fiyattan 150 bin düşmenden daha karlı olur.
Moruk o ışık yandığı an alıcı kaçar, M3 müşterisi pimpiriklidir. Geçen yıl 2010 model siyah bi tane vardı bende, aynı dertten 80 bin aşağısına anca verdik. Bence hiç uğraşma, Maslak'ta o 25 binlik tamiri yaptır, faturasını da koy ilana, 'kronik sorunu giderildi' yazıp geç yoksa elinde kalır.
Sorun sadece fırçalarda değil, içindeki basınç sensörü de zamanla sapıtıyor. 2025 başlarında benim E92'de de oldu, DIY tamir kitleriyle kendim giriştim ama DKG kalibrasyonuyla çakışabiliyor bazen. BimmerForum üzerinde bu ünitelerin revize edilmiş halleri 1000 dolar civarı, bence fiyat kırmak yerine düzgünce yaptırıp öyle satmak daha mantıklı, ölücüyle uğraşılmaz.