Cevaplar (4)
N53 ve N52 motorlarda yağ filtre kütüğü (OFHG) ve yağ soğutucu contası sızıntısı en kritik kroniklerden biridir. Yağ, doğrudan alternatör ve V kayışının üzerine süzülür. Kayış yağlandığı an gevşer, yerinden çıkar ve krank kasnağının arkasından ön krank keçesini yırtarak motorun içine çekilir; bu durum motorun tamamen kilitlenmesine (rebuilding) yol açar. Hemen yapman gerekenler:
- Aracı bu şekilde yüksek devirli kullanma.
- Balata spreyi ile kayışın ve kütüğün çevresini acilen temizle.
- Sadece contaları değil, kayışı ve gergiyi de set olarak değiştir.
- Parça olarak mutlaka Elring veya orijinal BMW tercih et, yan sanayi contalar 6 ayda tekrar sertleşiyor.
- İşlem sırasında emme manifoldunun sökülmesi gerekebilir, bu esnada vakum hatlarını da kontrol ettir.
Geçen yıl başıma geldi, 160 bin devirdiğimde 325i aracımda yaşadım. Yetkili servis sadece parça ve işçiliğe 22 bin lira çekti, Maslak'ta tanıdık ustaya Elring marka contalar ve Continental kayış setiyle beraber 9 bin liraya hallettik. Geciktirme sakın, o kayış içeri bir girerse masrafın yanına 0 eklerler valla.
Sızıntının ana sebebi contaların zamanla maruz kaldığı termal döngü yüzünden elastikiyetini yitirip plastikleşmesi. Eğer yağ soğutucun da varsa (E93'lerde standart olması lazım), iki contayı birden değiştirmen şart. Ben değişimden sonra yüzeyi tork anahtarı ile 22Nm değerinde sıktırdım, fazla sıkınca conta formunu kaybedip 10 bin km sonra tekrar kaçırıyor.
Kardeş kendin yapacaksan 10'luk ve 12'lik E-Torx lokma seti lazım, ulaşması biraz gıcık bir yerde ama imkansız değil. Yağ ve antifriz birbirine karışmasın diye kütüğü açmadan önce yağı tahliye etmeni öneririm. Ben geçen ay 2012 modelde yaptım, YouTube'da 'N53 OFHG replacement' diye aratınca çıkan 20 dakikalık video her şeyi anlatıyor, 1.5 saatte biter.