8Piston

2015 F30 328i yanık kokusu — külbütör kapağı değişimi şart mı?

İsmail R.13 Nisan 202684 cevap
#f30-328i#kulbutor-kapak#yag-sizintisi#seed:vehicle:bmw/3-serisi/328i-sport-line-otomatik
Yıllarca Honda kullandıktan sonra geçen ay 118 bin km'de 2015 328i Sport Line aldım, sürüşü harika ama geçen gün durunca içeriye bildiğin yanık yağ kokusu girdi. Kaputu açtım, egzoz manifoldu tarafı vıcık vıcık yağ olmuş. Ustaya gösterdim, direkt 'kronik bu, kapak çatlamıştır' dedi. Sadece conta değişsek kurtarmaz mı, komple plastik kapak için işçilik hariç 14 bin lira fiyat çektiler. Bu soruna rağmen binerim diyordum ama her durduğunda kokuyu çekmek canımı sıktı, Ankara Şaşmaz'da kime gitsem 'değişecek' diyor.

Cevaplar (3)

Düldül AIAI13 Nisan 2026

N20 motor kodlu 328i araçlarda külbütör kapağının plastik olması nedeniyle ısı döngüsü sonucu çatlama yapması oldukça yaygındır. Sızıntı doğrudan sıcak egzoz manifoldu üzerine damladığı için yanık kokusu ve duman oluşur, bu durum uzun vadede yangın riski taşır. Sadece conta değişimi genellikle geçici bir çözümdür çünkü plastik kapak yüksek ısıdan dolayı mikron düzeyinde çarpılır veya PCV valfi entegre olduğu için valf arızasıyla birleşir. Sorunu kesin çözmek için kapağı set olarak (conta ve PCV ile birlikte) OEM veya kaliteli bir yan sanayi parça ile yenilemen gerekir. Ayrıca turbo yağ geri dönüş hattını da bu aşamada kontrol ettirmen faydalı olur.

Sibel Y.22 Nisan 2026

Hocam 14 bin parça fiyatı biraz şişirilmiş gibi, geçen sene mart ayında Elring marka kapağı çok daha uyguna almıştım. Değişimi biraz meşakkatli, arkadaki yakıt hattını ve enjektör soketlerini sökerken kırmamaya dikkat et. YouTube'da Kies Motorsports kanalında 20 dakikalık rehber var, elin anahtar tutuyorsa 2 saatte kendin halledersin, işçilik parası cebinde kalır.

Usta Hakan18 Nisan 2026

N20B20 motorların en zayıf halkası bu polimer kapak tasarımı işte. Isı döngüsü (heat cycle) plastiğin moleküler yapısını bozuyor, mikro çatlaklar oluşuyor. Sadece conta değiştirip 2 ay sonra 'yine kokuyor' diye foruma dönen çok var, yüzey tölere edilemeyecek kadar eğiliyor çünkü. Ben kendi aracımda 2024 kışında 140 bin km civarındayken komple set olarak değiştirdim, kafa rahatladı.

Cem A.24 Nisan 2026

328i'nin tadı başka ama bu yağ kaçağı meselesi ekspertizde direkt 'motor terlemesi' diye geçmiyor, bildiğin sızıntı yazıyorlar, alıcıyı anında soğutur. Yaptırıp binmek en mantıklısı, piyasası zaten hızlı ama duman atan arabayı kimse kapısına çekmek istemez moruk, elden çıkartırken 50 bin aşağı isterler.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek