Cevaplar (3)
N52 motorlardaki elektrikli su pompası (electric coolant pump) ve termostat ikilisi gerçekten de bu km'lerde risk grubundadır. Fanın motor soğukken ya da orta sıcaklıkta en üst devirde çalışması, pompanın devir sayısında tutarsızlık olduğunu algılayan ECU'nun motoru korumak için aldığı bir önlemdir. Pompanın tamamen durmasından önceki son aşamalardan biri olabilir. Sadece su pompası değil, termostatın da plastik gövdesinden sızıntı yapması veya açık kalması bu motorlarda kroniktir. Tavsiyem; aracın OBD üzerinden su pompası devir hızını (target vs actual speed) kontrol ettirmendir. Eğer fark varsa veya '2E81' gibi bir hata kodu kayıtlıysa, aracı almadan önce en az 25-30 bin TL'lik (Pierburg veya Continental marka parça + işçilik) bir masrafı pazarlık payı olarak kenara ayırmalısın. Yolda kalma riski çok yüksek.
Aynı aracı 2024 başında 130 binde aldım, iki ay sonra E-5'te 'engine overheat' uyarısını yapıştırdı. Hiçbir belirti vermedi öncesinde, direkt elektrik kesti pompa. O zaman Şaşmaz'da orijinal Pierburg pompaya 14 bin, termostata da 4 bin vermiştim, şimdi fiyatlar uçmuştur herhalde. Eğer fan yüksek devir dönüyorsa pompa kesin can çekişiyordur, hiç risk alma derim ya değiş ya bırak.
Kardeş bu pompa 11517563183 kodlu parça, eğer elin anahtar tutuyorsa kendin de değiştirirsin ama alttan ulaşması biraz gıcık. Fanın deli gibi dönmesi pompanın içindeki elektronik devrenin aşırı ısınmasından da olur. Ben geçen yıl 330i'de yaşadım, söktüğümde pompanın içindeki soket girişleri korozyon yapmıştı. Alacaksan mutlaka set halinde (pompa+termostat+civatalar) değiştir, civatalar alüminyumdur tek kullanımlıktır unutma.