Cevaplar (3)
BMW F30 kasaların 2015-2018 arası modellerinde kullanılan yüksek basınçlı soğutma sistemi tasarımı, plastik yedek su deposunun birleşim noktalarına aşırı yük bindiriyor. Özellikle 1.4 bar basınç altında çalışan bu kapaklar zamanla mikro çatlaklar oluşturuyor. Kalıcı bir çözüm için şu 3 noktayı kontrol etmelisin:
- Kapak Basıncı: Genelde sadece depo değişiyor ama eski kapak basıncı tahliye edemediği için yeni depoyu da patlatıyor. Mutlaka orijinal 1.4 bar BMW kapak kullan.
- Termostat Kontrolü: Motor çalışma sıcaklığı 105 derecenin üzerine çıkıyorsa plastik yorgunluğu hızlanır.
- Parça Kalitesi: Yan sanayi depolar 12-18 ayda dikiş atar. Meyle-HD veya direkt yetkili servis çıkışlı parça kullanmıyorsan bu döngüden çıkamazsın.
Alüminyum aftermarket depolar yurt dışında çözüm olarak sunulsa da Türkiye piyasasında düzgün işçilikli olanı bulmak zor ve maliyetli olabilir.
Hocam boşuna servise gitme, geçen ay 145 binde benimkini 2900 liraya Mahle marka aldım, kendim hallettim 20 dakikada. Antifriz oranına dikkat et, çok yoğun koyarsan korozyon yapıp plastiği daha hızlı çıtırlaştırıyor. Saf suyla %50-50 karıştırıp koymak lazım.
N13 ve B48 motorların çalışma rejimi çok yüksek, yağ sıcaklığı 115 dereceleri buluyor. Ben kendi aracımda 2025 başında düşük basınçlı kapak modifikasyonu yaptım, sistemdeki stres azaldı. Mühendislik hatası var o dikişlerde, termal genleşmeye dayanmıyor plastik malzeme.
Aynı sorunu 2024 yazında İstanbul sıcağında yaşadım, kaputun altından duman çıkınca anladım. Ustam dedi ki bu F30'ların kaderi bu, her 40-50 binde bir o depo değişecek. Ben bagajda bir tane yedek kap ve 2 litre hazır karışım antifrizle geziyorum artık.