Cevaplar (2)
F30 kasa kodlu BMW 3 serisinde 2012-2019 arası üretilen neredeyse tüm modellerde kullanılan 'soft-touch' kaplama malzemesi, el teri ve sıcaklık kombinasyonuyla polimer bağlarını yitirerek sıvılaşmaya başlar. Bu durum tamamen malzeme hatasıdır ve temizlik ürünleriyle düzelmez. Çözüm için üç yolun var:
- Yetkili Servis: 12-15 bin TL bandında maliyet çıkar, ancak takılan parça yine aynı malzemeden olduğu için 3-4 yıl sonra tekrar erime ihtimali yüksektir.
- Yan Sanayi/ABS Plastik: Piyasada 'hard plastic' olarak satılan, üzerinde yumuşak kaplama olmayan modeller var. Bunlar bir daha asla erimez, dokusu biraz daha serttir ama ömürlüktür. Setini 1.500 - 2.500 TL arasına bulabilirsin.
- Deri Kaplama: Mevcut kolları temizletip üzerine ince bir deri/alkantara diktirebilirsin, en estetik çözüm budur.
Eğer elin yatkınsa kapı döşemesini sökmeden üstten takılan kapaklı modelleri tercih edebilirsin, montajı 10 dakika sürer.
Kral o kolların o halde olması satarken direkt 40-50 bin aşağı çektirir alıcıya, 'bu araba hor kullanılmış' algısı yaratıyor çünkü. Ankara'da şaşmazda sadece bu işi yapan döşemeciler var, 3-4 bin liraya komple deri dikiyorlar orijinal gibi duruyor. Satmayı düşünüyorsan mutlaka yaptır yoksa binici adam o yapışkanlığı görünce kaçıyor direkt.
Bu sorun tamamen polimer bozunmasıyla alakalı, BMW o dönem geri dönüştürülebilir plastik kullanma kaygısıyla bu malzemeyi seçti ama UV direnci hesaplanmamış. Ben kendi aracımda PCV valfi değişiminden sonra direkt kapı kollarını Aliexpress'ten gelen karbon görünümlü sert kapaklarla çözdüm. 2 senedir 2024-2025 yazlarını geçirdi bana mısın demedi. TIS dokümanlarında da bu parçanın revize edildiği yazıyor ama piyasadaki stoklar hala eski tip olabilir.
Hocam yetkiliye o parayı verme günah valla. Ben 2025 başında benim 318d için internetten 800 liraya ABS plastik olanlardan aldım, YouTube'da 15 dakikalık video var 'F30 door handle replacement' diye arat. Eski yapışkan kısımları spatula ile kazırken dikkat et döşemeye bulaşmasın, yenisini tık diye oturtuyorsun bir daha ömür boyu erimez. Parça kodu arıyorsan 51417279311 diye bakabilirsin.