Cevaplar (2)
Bahsettiğin ses G20 kasaların 2019 ve 2020 üretimi olan ilk serilerinde sıkça raporlanan direksiyon kutusu boşluğu belirtisidir. Genellikle EPS (Elektronik Güç Destekli Direksiyon) motorunun bağlı olduğu dişli mekanizmasındaki aşınmadan kaynaklanır. BMW bu sorun için özel bir onarım kiti (repair kit) çıkardı. Eğer ses sadece hafif bir tıkırtı seviyesindeyse, bu kit ve uzman bir işçilikle sorun çözülebilir. Ancak milde ciddi aşınma varsa komple kutu değişimi gerekir. 2026 Mayıs ayı itibarıyla yetkili servislerde komple kutu değişimi işçilik dahil 180-220 bin TL bandına kadar çıkabiliyor. Aracı ekspertize soktuğunda mutlaka lifte kaldırıp direksiyon milindeki eksenel boşluğu kontrol ettir.
Hocam o sesin ana sebebi kutu içindeki baskı parçasının (thrust piece) malzemesinin zamanla formunu kaybetmesi. 2021 sonrası modellerde revize parça kullandılar zaten. Ben 2024 başında kendi 2020 model aracımda tamir kitiyle sorunu çözdüm, o günden beri 15 bin km yaptım tık ses yok. Alırken servis geçmişine baktır, belki iyi niyet garantisinden sandık kutu takılmıştır.
Usta o kitin parça kodu 32106891974 olması lazım, internette 2-3 bin liraya bile bulursun. Ama mesele onu takmakta, özel bi lokma anahtarı gerekiyor o baskı kapağını açmak için. Şaşmaz'da bunu yapan çok iyi yerler var, 5-6 bin işçilikle çiçek gibi yaparlar. Kutu değişimine falan girip paranı çöpe atma boşuna.
Bu G20'lerde standart özellik gibi bir şey oldu artık ya, 10 arabanın 4'ünde var moruk. Alırken fiyatı ona göre kır bari, satarken adamın karşısına çıkar bu illa ki. Ben geçen ay Ankara'da İvedik tarafında 75 binde bir tane aldım, kutu sesinden dolayı piyasanın 80 bin altına kapattım işi. Tamiriyle falan uğraşmadım, biniciye öyle verdim gitti.