Cevaplar (2)
B48 motorlu 320i modellerinde o arka flanşın ve genleşme tankı hortumlarının gevreyip çatlaması maalesef kronik bir durum. Eğer tankın etrafı kuruysa, sızıntı büyük ihtimalle motor bloğunun arkasındaki plastik dağıtıcı flanştan (coolant flange) geliyor ve manifoldun üzerine damladığı için o bahsettiğin kokuyu yapıyor. Şunlara dikkat etmen lazım:
- Aciliyet: Uyarı sıklığı nedir? Eğer 100-200 km'de bir su ekletiyorsa hemen servise gitmelisin çünkü plastik parça tamamen yarılırsa sistemdeki basınçla suyu aniden boşaltır ve motoru yersin.
- Maliyet: Yetkili servis muhtemelen tüm hortum setiyle beraber 2026 fiyatlarıyla 25-30 bin bandında bir teklif sunar.
- Öneri: Özel serviste sadece flanş ve ilgili hortumu değiştirerek işi 10 bin TL civarına çözebilirsin. İşçiliği zordur, emme manifoldu sökülebilir, o yüzden tanıdık ustaya git.
Hocam o flanşın parça kodu 11538645481 olması lazım, elin yatkınsa manifoldun altından ulaşılıyor ama bayağı zahmetli. Ben geçen ay kendi aracımda o-ring'leri de yenileyerek hallettim, parçayı parçacıdan 2200 liraya aldım, geri kalanı tamamen sabır ve doğru torx anahtar takımı. Servise o kadar bayılma.
Geçen yıl 2025 Haziran'da benim 2020 modelde başıma geldi hocam. 65 bin km'deydim, Ataşehir'de özel serviste sadece flanşı ve bir tane hortumu değiştirip kurtardım. O zaman 6 bin lira vermiştim ama şimdi parça fiyatları uçmuştur, mutlaka orijinal BMW logolu olanı al yan sanayiler 6 ay sonra yine sızdırıyor.