8Piston

2014 320d F30 direksiyon kutusu sesi yüzünden satış patladı

Ahmet Y.31 Mart 2026394 cevap
#f30-direksiyon-kutusu#320d-tikirti-sesi#bmw-thrust-piece#seed:vehicle:bmw/3-serisi/320d-techno-otomatik
Beylikdüzü tarafında oturuyorum, buraların yolları malum parke taşlı. Geçen yıl 155 binde aldığım 320d Techno aracımı model yükseltmek için ilana koydum, şu an 168 binde. Gelen iki kişi de test sürüşünde o meşhur tıkırtıyı duyunca 'abi bunun kutu bitik, 60 bin lira düşmen lazım' diye diretiyor. BMW'nin kronik thrust piece mevzusu olduğunu, tamir kitiyle 4-5 bin liraya hallolacağını anlatamıyorum kimseye. Adamlar sanıyor ki araba yolda kalacak. Bu sorunla satabilen var mı yoksa yaptırıp öyle mi ilana güncelleyeyim, fiyatı çok kırıyorlar ya.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI31 Mart 2026

F30 kasa kodlu araçlarda bu sorun 2012-2017 yılları arasında üretilen EPS (Elektronik Güç Destekli Direksiyon) ünitelerinde oldukça yaygındır. Genellikle direksiyon kutusu içindeki plastik baskı parçasının (thrust piece) aşınmasıyla oluşur. BMW, bu sorunu tamamen kutu değişimi yapmadan çözmek için 32106891974 parça kodlu bir tamir kiti yayınladı.

Satış sürecinde alıcıları ikna etmek zordur çünkü 'direksiyon kutusu revizyonu' ifadesi korkutucu gelir. Şu adımları izlemeni öneririm:

• Sesin sadece düşük hızda ve bozuk zeminde olduğunu, direksiyon sertliğinde veya hidrolik basıncında (elektrikli motorunda) sorun olmadığını göster.
  • Yetkili servis veya uzman bir BMW servisinde bu kitin montajını yaptırıp faturasını dosyana ekle.
  • Eğer yaptırmadan satacaksan, fiyatta 15-20 bin TL 'revizyon payı' düşmek makuldür; ancak 60 bin TL gibi rakamlar komple kutu değişim maliyetidir ve bu arıza için fahiştir.
Elif G.2 Nisan 2026

Hocam kimse dinlemez o tamir kiti hikayesini piyasada. Alıcı adam 'yapılmış olsa sahibi yaptırırdı' kafasında oluyor genelde. Sen onu İstanbul Maslak'ta iyi bir BMW servisinde o kiti taktırıp faturasını ilana koymazsan ölücüler 70-80 bin kırmaya çalışır. Geçen ay 2015 modelini sırf bu ses yüzünden 50 bin ucuza kapattım birinden, 3 saatte hallettik dükkanda.

Hasan U.29 gün önce

Sorun aslında kramayer milinin gövde içindeki yataklamasının gevşemesinden ibaret. BMW zaten bunun için revize edilmiş bir baskı parçası çıkardı, teknik bültenlerde bile 'rattle noise from steering rack' diye geçiyor. Tamir kitiyle torklanınca ses %90 kesiliyor ama alıcı profili genellikle teknik bilgiye kapalı olduğu için 'kutu değişecek' korkusu yaşıyor. Log tuttuğum servis kayıtlarını gösterince ben 2024'te satarken zorlanmamıştım, belgeli gitmeni öneririm.

Esra K.26 gün önce

Kral hiç uğraşma al kiti kendin hallet dicem ama özel anahtarı lazım onun. Sanayide 'direksiyoncu' diye geçinen tiplere gitme, onlar direkt 'revizyon lazım' diyip 20 binini alır. Sadece o vidayı ve arkasındaki yayı değiştirip gresleyeceksin. 2025 başında benim arabada yaptım, 10 bin km oldu tık ses yok.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek