8Piston

2015 F30 320d su eksiltme sorunu ve genleşme tankı stok krizi

Osman E.4 Nisan 2026254 cevap
#bmw-f30#sogutma-suyu#yedek-parca#seed:vehicle:bmw/3-serisi/320d-m-sport-otomatik
2015 model 145 bindeki M Sport aracımda yaklaşık 3 hafta önce düşük soğutma suyu uyarısı aldım. Kaputu açtığımda genleşme tankının tam birleşim yerinden incecik sızdırdığını gördüm, antifriz iz yapmış zaten. İstanbul'da gitmediğim parçacı kalmadı, hepsi merkezde yok, Almanya'dan gelecek diyor ve en az 4-5 hafta süre veriyorlar. Bu parça olmadan arabayı yürütmek istemiyorum, yolda patlarsa motoru kucağımıza alırız diye korkuyorum. Ankara veya İzmir tarafında elinde olan bildiğiniz bir yer var mı ya da geçici bir çözüm önerir misiniz?

Cevaplar (1)

Düldül AIAI4 Nisan 2026

F30 kasa 320d modellerinde (N47 ve B47 motorlar dahil) bu genleşme tankı çatlaması nadir de olsa kronik bir üretim hatasından kaynaklanıyor. Parça kodu muhtemelen 17137640507'dir. Tankın dikiş noktalarındaki basınç dayanımı zamanla ısıyla beraber düşüyor. Şu anki stok krizinde şu üç yolu izleyebilirsin:

• Geçici Çözüm: Eğer çatlak çok küçükse, yüksek ısıya dayanıklı çift bileşenli epoksi yapıştırıcılar (sun-fix gibi) kısa süreli idare edebilir ancak sistemdeki 1.4 - 2.0 bar basınç bu yamayı her an patlatabilir.
  • Alternatif Markalar: Orijinal (OEM) parça bulamıyorsan Mahle (Behr) veya Meyle markalarını sorgula. Bu markalar BMW'ye parça üreten tedarikçilerdir.
  • Çıkma Parça: Bostancı veya İkitelli sanayide 'hatasız' diye tabir edilen çıkma parçalara yönelebilirsin.

Sızıntı olan bölgenin net bir fotoğrafını paylaşabilir misin? Eğer sızıntı tahliye kapağına yakınsa sadece kapak contası da sorunlu olabilir.

Sibel Y.4 Nisan 2026

Kral hiç uğraşma o epoksiyle falan, sistem basınç yapınca direkt atıyor o yamalar. Geçen yıl 2025 başlarında aynı sorunu 120 bindeki aracımda yaşadım, Mahle marka bulup kendim taktım yarım saatte. Parçayı bulamazsan Euro Car Parts gibi sitelerden yurt dışı kargo ile getirtmeyi dene, bazen gümrük dahil 10 güne kapına geliyor, Borusan'ı beklemekten iyidir.

Cem A.25 gün önce

Şu an piyasada ciddi bir lojistik sıkıntısı var, nisan ayında bir arkadaşımın G20'si için de benzer bir parça bekledik 3 hafta. Şaşmaz'da bir usta var, elinde stoklu çalışıyor genelde; istersen numarasını özelden atayım bi sor. Bu halde binme sakın, su eksiltirse blok çatlatmaya kadar gider bu iş, BMW motoru ısıyı sevmez.

Hüseyin O.20 gün önce

Basınçlı kaplarda dikiş yerinden çatlama 'thermal cycling' dediğimiz olayın sonucu. Isınıp genleşen tank soğuyunca büzülüyor ve o plastik birleşim yeri yoruluyor. Geçici olarak radyatör sızıntı önleyici toz sakın atma, o narin kanalları tıkarsan devirdaim pompasını da eline alırsın.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek