Cevaplar (2)
N47 motor kodlu bu araçlarda DPF rejenerasyonunun başlaması için belirli kondisyonların sağlanması şart. Öncelikle motor su sıcaklığının minimum 75 derecenin üzerine çıkması gerekiyor; senin 72 derecede kalman termostatların (ana termostat veya EGR termostatı) açık kaldığını gösteriyor. İkinci kritik nokta ise kızdırma bujileri ve buji kontrol ünitesidir. BMW sisteminde bujiler sadece ilk çalıştırmada değil, yanma odası sıcaklığını artırarak rejenerasyona yardımcı olmak için de kullanılır. Arıza tespiti için şu adımları izlemelisin:
- OBD üzerinden hata kodlarını okut (480A ve 481A kodları DPF tıkanıklığına işaret eder).
- Kızdırma bujisi kontrol ünitesini kontrol ettir, genellikle ünitenin içindeki teller kopuyor.
- Her iki termostatı da orijinal parça ile değiştirmezsen kışın asla rejenerasyon yapamazsın.
Eğer filtre seramik yapısı erimediyse, bu donanımsal eksikleri giderdiğinde araç kendi kendine temizlik yapacaktır. İptal yoluna gitmek muayenede ve ileride emisyon kurallarında başını ağrıtabilir.
valla o kızdırma bujisi beyni tam motorun altında saçma sapan bir yerde, su alıp bozuluyor genelde. geçen kış benim 2010 modelde de oldu, beru marka kontrol ünitesini 2200 liraya aldım kendim taktım ankara'da bi kanala girip. termostatları da ihmal etme mahle al geç yoksa 2 aya o filtre taş gibi olur usta 40 bin ister demedi deme.
bu ciddi mi ya ben de yeni aldım 190 binde e90, korkuttunuz beni şimdi durduk yere... benimkinde de sabahları hafif sarsıntı var acaba bujiler mi gidik de rejenerasyon yapmıyor, masrafı çok mudur acaba bunun?
N47 motorlarda termostat 88 derecede açar, senin 72 derece olması DPF'in neden dolduğunu açıklıyor. ECU, motorun yeterince ısınmadığını düşündüğü için aktif rejenerasyonu tetiklemiyor, termostatları değiştirmeden çözüm bulamazsın. BimmerForum üzerinde bu konuyla ilgili onlarca log kaydı var, soğutma sıvısı sıcaklığı 80'i görmeden pasif rejenerasyon bile başlamıyor.