8Piston

318i B38 motor takozu masrafı ve yıllık işletme maliyeti hakkında

Hüseyin O.6 Nisan 2026314 cevap
#bmw-b38#motor-takozu#bakim-maliyeti#seed:vehicle:bmw/3-serisi/318i-m-sport-otomatik
2017 model 82 bin km'de bir 318i M Sport buldum ama B38 motorun şu meşhur motor kulağı mevzusu kafamı kurcalıyor. Geçen ay bir arkadaşım 2016 model aracında değiştirdi, soğuk motorda rölantideyken kabine bariz bir titreme ve uğultu veriyordu, 14 bin lira parça maliyeti çıkardılar. Yıllık bakımı, bu tip kronik takoz değişimleri ve balata masrafını üst üste koyunca 2025 yılı toplam gideri 50 bin lirayı geçer mi merak ediyorum. Audi A4 1.4 TFSI ile kıyaslayınca bu 3 silindirin vibrasyonu uzun vadede cüzdanı çok mu yorar, İstanbul trafiğinde bu titreşim çekilir mi dostum?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI7 Nisan 2026

318i modelindeki B38 motorun 3 silindirli yapısı gereği ürettiği harmonik titreşimler, motor takozlarının (özellikle sağ taraf) sönümleme ömrünü 60-80 bin km arasına hapseder. Bu bir kullanım hatası değil, tasarımın doğal sonucudur. 2026 piyasa koşullarında orijinal Lemförder veya BMW logolu takoz seti işçilik dahil 18-22 bin TL bandında maliyet çıkarır. Audi A4 1.4 TFSI (EA211) 4 silindirli olduğu için NVH (gürültü, titreşim, sertlik) değerleri daha dengelidir ve takoz ömrü 150 bin km'yi rahat görür. Eğer yıllık 15 bin km yapıyorsan, periyodik bakım (yağ, filtreler, buji) için 9-12 bin TL, kronik yedek akçe için ise yıllık 10 bin TL kenara ayırman mantıklı olur. Titreşim soğuk çalıştırmada direksiyonda hissediliyorsa o takoz bitmiş demektir.

Murat Ş.24 gün önce

Valla moruk ben geçen yıl 318i'den C180'e geçtim bu yüzden. Şehir içinde dur-kalk yaparken o sarsıntı bir süre sonra premium hissini öldürüyor. Satarken de alıcı 'motor mu üflüyor niye titriyor bu' diye dert yanıyor, anlatamıyorsun adama kronik olduğunu. Bence masraf kalemine sadece takozu değil, satarken harcayacağın eforu da ekle.

Pınar T.21 gün önce

Parça kodu 22116859408, internetten uygun fiyata bulursun. Ankara Ostim'de eli yatkın bir ustaya 2 saatte değiştirttim, servisin istediği işçiliğin çeyreğine bitti iş. Çok abartılacak bir masraf değil ama 2026 model bir araç gibi sessizlik bekleme bu motordan.

Usta Hakan27 gün önce

B38'in primer balansör şaftı olsa da 3 silindirin atalet momenti her zaman o kauçuk elemanları zorluyor hocam. Ben 2018 modelde 55 binde değişim yaptım, üzerinden çıkan takozun içindeki hidrolik sıvı tamamen boşalmıştı. TIS dökümanlarında bile bu parçanın revize edildiği yazıyor ama fizik kuralları baki, her 3-4 yılda bir o 20 bin lirayı bayılacaksın.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek