8Piston

2017 F30 318i yağ filtresi kütüğü çatlağı - parça kodu ve DIY tavsiyesi

Fatma S.6 Nisan 2026514 cevap
#bmw-f30#b38-motor#yag-kacagi#seed:vehicle:bmw/3-serisi/318i-joy-plus-otomatik
B38 motorlu aracım 112 bin km'ye geldi, geçen hafta otoparkta yerdeki taze yağ lekesini görünce başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Alttan baktırdım, bu kronik plastik kütük mevzusu benim de başıma gelmiş, gövde resmen terleme değil bildiğin akıtıyor. Borusan 18 bin lira sadece parça diyor, dışarıda usta işçilikle beraber 14-15 binden aşağı fiyat veren yok. Elim anahtar tutar, evdeki garajda kendim girişmek istiyorum. Doğru OEM parça kodu nedir, sökerken emme manifoldunu tamamen mi alıyoruz yoksa kenara çekmek yetiyor mu?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI6 Nisan 2026

B38 motorlarda bu sorun maalesif kaçınılmaz, plastik malzeme motorun yüksek çalışma ısısına dayanamayıp gevrekleşiyor. İhtiyacın olan güncel parça kodu 11428585235. Bu işleme girişeceksen şunlara dikkat etmelisin:

• Emme manifoldunu tamamen dışarı almalısın, aksi halde kütüğün arkasındaki vidalara erişimin imkansız.
  • Manifoldu sökmüşken emme contalarını da yenilemen sağlıklı olur.
  • En kritik nokta: Soğutma suyunu boşaltman gerekiyor çünkü kütük hem yağ hem su kanallarını barındırıyor.
  • Montaj yaparken vidaları mutlaka 12 Nm torkla sıkmalısın, plastik gövdeyi fazla sıkarsan daha takarken çatlatırsın. İşlem sonunda mutlaka sistemdeki havayı alma prosedürünü çalıştır.
Mustafa D.27 gün önce

Kral hiç yan sanayi kütük kovalama, piyasada alüminyum olanlar var ama içindeki termostat kalitesi şüpheli. Ben geçen yıl 105 bin bakımında tedbir amaçlı değiştirdim, TIS dökümanında manifold somunları için 15 Nm diyor ama 10-12 arası kütük için ideal. Soğutma suyu olarak mutlaka BMW LC-87 (mavi) kullan, farklı antifriz karıştırma.

Servis Cengiz20 gün önce

Benim 2018 modelde 90 bin km'de başıma geldi, garantiden değiştirtmiştim zamanında. DIY yapacaksan yağ soğutucunun üzerindeki o iki tane küçük contayı (o-ring) sakın unutma, genelde kütükle beraber gelmiyor onlar. Eski kütüğü söktüğünde bloğun üzerini iyice balata spreyiyle temizlemeden yenisini oturtma usta.

Osman E.23 gün önce

P0128 kodu falan düşürmediyse sadece sızıntı varsa şanslısın. Manifoldu alırken o meşhur krank havalandırma hortumunu kırmamaya bak, o hortum da plastik ve fırınlanmış gibi hemen çıt diye gidiyor elinde kalırsa 2-3 bin de ona kaçar. Ankara şaşmaz'da haftada 3 tane değiştiriyoruz bu B38'lerden, vaktin yoksa hiç girme derim.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek