Cevaplar (2)
N13 motorlar operasyonel olarak 105-110 derece gibi yüksek sıcaklıklarda çalıştığı için plastik aksamın termal ömrü beklenenden hızlı doluyor. Yaşadığın durum tipik bir kronik sorun. Kalıcı çözüm için sadece bozulan parçayı değil, sistemi set olarak revize etmen gerekiyor. Parça kodu 11537600676 olan turbo besleme hortumu özellikle turbo sıcaklığına en yakın nokta olduğu için en zayıf halkadır. Eğer son değişimde genleşme tankı kapağını (17117639022) yenilemediysen, kapaktaki basınç valfi takılı kalıyor olabilir. Bu da sistemde aşırı basınç biriktirip en zayıf hortumu patlatır. Kalıcı çözüm arıyorsan piyasada satılan alüminyum flanşlı hortum modifikasyonlarına bakabilirsin; plastik dirsekleri iptal edip alüminyum aparatlarla sızdırmazlık sağlıyorlar.
F30 grubunda bu durum dizayn parametrelerinden kaynaklı, ben 2015 modelimde 140 bindeyken komple yeniledim. Meyle HD veya Rein marka hortumlar bazen OEM'den daha dayanıklı olabiliyor çünkü plastik polimer karışımları yüksek ısıya daha toleranslı. Gizli menüden motor sıcaklığını takip etmeni öneririm, fanın kaç derecede açtığını kontrol ettir.
Sadece hortum değiştirip geçiyorsanız hata yapıyorsunuz usta. N13'te yağ soğutucusu gövdesi de plastik olduğu için o da içeriden gevriyor. Geçen hafta dükkana gelen 2013 modelde aynı yerden kaçak vardı, alüminyum flanş kiti takıp kurtardık müşteriyi. Plastik olan her parça o km'de risk.
Valla hocam 3 yıldır biniyormuşsun, 170 bin km bu araba için artık 'sat kurtul' sinyali. Ben de geçen yıl benzer dertten dolayı 316'yı elden çıkardım, G20'ye geçince dünya varmış dedim. Bu motorun ısısıyla, hortumuyla uğraşacağına ver ilan gitsin kafan rahat etsin.