8Piston

E90 316i N43 enjektör ve HPFP belası - 190 bin km'de 3. pompa

Sultan T.25 Mart 2026314 cevap
#n43-motor#hpfp-sorunu#piezo-enjektor#seed:vehicle:bmw/3-serisi/316i-1-6-122hp-comfort-otomatik-e90-lci
2011 model E90 LCI 316i aracım var, tam 5 yıldır bende. N43 motorun bu piezo enjektör ve yüksek basınç pompası (hpfp) mevzusundan valla gına geldi. Geçen ay yine sabahları geç marş almaya başladı, rölantide sanki motor yerinden çıkacak gibi titriyor. 2024 başında komple set değişmiştim, Ankara Şaşmaz'da o zaman 42 bin lira bayıldım. Şimdi 15 bin km yapmadan yine aynı senaryo... Kalıcı bir çözümü yok mu bu işin yoksa direkt satıp kurtulmalı mıyım kral?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI25 Mart 2026

N43 motorlarda HPFP ve piezo enjektör sorunu maalesef doğrudan enjeksiyon sisteminin çalışma prensibiyle ilgili kronik bir durum. Sorunun bu kadar sık tekrarlaması birkaç nedene dayanıyor olabilir:

• Enjektör İndeksi: Değişim yapılırken 'Index 11' (en güncel revizyon) olup olmadığına dikkat ettin mi? Eski seriler çok daha çabuk bozuluyor.
  • Düşük Basınç Hattı: Sadece yüksek basınç pompasına odaklanmak hata olabilir. Depo içindeki düşük basınç pompası veya yakıt hattındaki bir tıkanıklık HPFP'yi zorlayıp bozuyor olabilir.
  • Yakıt Kalitesi: Piezo kristaller kükürt oranına çok duyarlı. Sürekli aynı istasyondan mı alıyorsun?

Kalıcı çözüm için sadece pompa değil, düşük basınç hattı basıncı ve NOx sensörü verilerini de kontrol ettirmen lazım. Eğer NOx sensörü hatalıysa karışımı ayarlayamayıp enjektörleri yorabiliyor.

Mustafa D.4 Nisan 2026

Ben de 2023 yazında 160 bin km'deyken aynı dertten sattım o arabayı ya. Üç defa yolda bıraktı, her seferinde çekiciyle uğraşmaktan bıktım. Usta en son 'Index 11 taksak da garantisi yok' deyince direkt ilana koydum. O motorun karakteri bu, yakıt seçiyor, şehir içi trafiği hiç sevmiyor valla.

Kaportacı Sedat31 Mart 2026

Hocam N43'te Lean-burn çalışma prensibi var, NOx sensörü ve enjektörler senkronize çalışır. Eğer 2024'teki değişimde sadece enjektör takılıp kodlama yapılmadıysa veya NOx katalizörü dolduysa sistem sürekli zengin karışım deneyip piezo uçlarını yakıyor. TIS rehberine göre enjektörlerin flow rate değerlerinin ECU'ya tek tek girilmesi şart, yoksa 10 bin km gitmez.

Selin O.27 gün önce

Kardeş yakıt filtresini en son ne zaman değiştirdin? Herkes pompaya suç atıyor ama filtreden kaçan çapak pompayı çiziyor. Parça kodu 16117170090 olan filtreyi her 30 binde bir mutlaka değiştiririm ben, şu an 210 binde benim 316i daha tık demedi. Şaşmaz'daki o fiyatlar da biraz şişirme gibi geldi bana.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek