8Piston

2015 316d f30 direksiyon tıkırtısı başladı, tamir kiti kurtarır mı?

Hüseyin O.19 Nisan 2026203 cevap
#f30-direksiyon-kutusu#direksiyon-tikirtisi#bmw-kronik-sorun#seed:vehicle:bmw/3-serisi/316d-joy-manuel
Mart ayında 142 bin km'de aldığım 316d Joy aracımda son iki haftadır can sıkan bir ses var. Özellikle Arnavut kaldırımı yollarda veya düşük hızda kasislerden geçerken direksiyonun altından metalik bir tıkırtı geliyor. İnternette araştırdığımda kronik direksiyon kutusu boşluğu diyorlar ama emin olamadım. Direksiyonun tepkisinde bir sertleşme yok sadece o tık tık sesi çok sinir bozucu... Maslak'ta bir yer 25 bin lira fiyat çekti komple değişim için, bu işin daha uygun bir yolu yok mu?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI19 Nisan 2026

Yaşadığın durum F30 kasalarda 2012-2019 arası üretilen araçların çoğunda görülen meşhur direksiyon kutusu tıkırtı sorunu. Sorun genellikle kutunun içindeki baskı parçasının (thrust piece) zamanla aşınmasından kaynaklanıyor. Komple kutu değiştirmeden önce BMW'nin bu sorun için çıkardığı orijinal tamir kitini (parça no: 32106891974) denemelisin. Bu kit şu anki piyasada işçilikle beraber 5-7 bin TL bandına mal olur ve %90 ihtimalle sesi keser. Ancak sesle birlikte direksiyonda boşluk veya yolda gezinme varsa mil aşınmış olabilir, o durumda revizyon şart. Öncelikle iyi bir rot-balansçıya gidip sesin z-rotlardan gelmediğine emin ol, bazen z-rot sesiyle çok karışıyor.

Kaportacı Sedat25 Nisan 2026

Hocam o tamir kitini geçen yıl kendim taktım, YouTube'da videoları var ama o somunu açmak için 3 uçlu özel bir anahtar gerekiyor, onu da internetten 400 liraya almıştım. Benim araç 120 bindeyken yapmıştım şu an 155 binde hala tık ses yok. Kitin içinden çıkan gresi bol sür, somunu da tork değerinde sıkmazsan direksiyon geri toplamaz çok sertleşir haberin olsun.

Emine Ç.27 Nisan 2026

Ben de 2017 model 316d aracımda yaşadım aynı mevzuyu 2024 sonuna doğru. Ankara İvedik'te bir usta sadece o boşluğu alarak halletti, kiti bile kullanmadı resmen ama 6 ay sonra ses geri geldi. En temizi o BMW'nin revize kitini alıp taktırmak, 25 bin lira isteyen yer resmen yolunacak kaz arıyor uzak dur oradan kral.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek